Videoplatform (student)

From CPIO
Jump to navigation Jump to search

Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over het videoplatform. Staat je vraag er niet tussen? Stuur een e-mail met je vraag naar het CPIO.

Waar staan de opnamen van mijn cursus?

Meestal komt zodra de eerste opname is geweest een announcement in BlackBoard met een loink naar de map waar je de opnamen van de cursus kunt vinden. Houd er rekening mee dat collegeopnamen niet altijd direct op het videoplatform verschijnen, maar soms pas de volgende (werk)dag.
Ook staat er bij cursusinformatie bij de links naar de roosters ook een link naar de map voor de opnamen.
De link kun je ook zelf vinden: https://video.uu.nl/channels/[jaar]-[periode]-V-[cursuscode].
Voor de cursus Kwantitatieve biologie in periode 3, in cursusjaar 2023-2024 is de link dan https://video.uu.nl/channels/2023-3-v-b-b1kwbi20/.

                                                                                          https://video.uu.nl/channels/2023-3-v-b-b1kwbi20/

Anders: ga naar het videoplatform en zoek in de zoekbalk op de cursuscode van de cursus waar je een video van zoekt. Controleer of je in de map van de juiste periode zoekt.

Kun je de video nog steeds niet vinden? Stuur dan een e-mail naar het CPIO en geef aan om welke video/cursus het gaat.

Ik heb geen toegang tot een video/kanaal

Standaard hebben alle studenten (en medewerkers) toegang tot de opnamen gemaakt bij hun eigen faculteit. LAS-studenten zitten echter bij een andere faculteit en dus kan het zijn dat je als LAS-student geen toegang hebt.
Stuur een e-mail naar het CPIO en geef daarin aan of je een LAS-student bent, of wellicht een student bent van buiten de UU, en welke cursus het betreft. Het CPIO kan je dan toegang tot de opnamen geven.

De site voor opname geeft foutmelding "Niet bereikbaar"

Het kan dat er nog wordt verwezen naar een oude opname op een platform dat niet meer bestaat. De meeste video's zijn gemigreerd en staan ook op het nieuwe platform.
Om die te vinden doe je dit:

  1. Kopieer de link uit de adresbalk
  2. Vervang in de link alles tot en met play/ door https://video.uu.nl/videos/mediasite-
    Bijvoorbeeld:
    https://lecturenet.uu.nl/Site1/Play/023938d0289c485ab6fbddc7b37808fa1d wordt dan
    https://video.uu.nl/videos/mediasite-023938d0289c485ab6fbddc7b37808fa1d
  3. Deze nieuwe link verwijst naar de juiste video.

Lukt het met deze link ook niet of staat er geen "lecturenet" in de link? Stuur dan een e-mail naar het CPIO en geef aan om welke video/cursus het gaat.

De slides ontbreken bij een video

Een enkele keer wordt de PowerPoint-presentatie van de docent niet mee opgenomen. Het CPIO kan de slides achteraf toevoegen, maar misschien hebben we het nog niet gezien. Je kunt een e-mail sturen naar het CPIO waarin je de link naar de video geeft. In de tussentijd kun je ook kijken of de presentatie op de Blackboard-pagina van de cursus staat, zodat je de slides naast de video kan bekijken.

Er is geen of heel slecht geluid bij een video

In kleinere zalen moet de docent het geluid apart opnemen met een voicerecorder en wordt dit pas (een dag) later aan de video toegevoegd. De opname zelf kan dan al wel online staan.
Soms echter wordt dit door de docent vergeten, of vergeet de docent in een grote zaal de microfoon aan te zetten. Het is fijn als de studenten de docent erop kan attenderen dat de microfoon/voicerecorder aan moet staan!

Een enkele keer gaat ondanks alles er iets mis met de opname in een grote zaal. Laat het even weten aan het CPIO met de link naar de video waarvan het geluid ontbreekt. Er kan waarschijnlijk niets meer aan gedaan worden, maar we kunnen dit wel melden bij het videoplatform, en eventueel een opname van vorig jaar online zetten.

Kan er ondertiteling bij een video?

Het ondertitelen van video's is mogelijk maar ontzettend veel werk. Het kan automatisch, maar bedenk dat onze docenten veel vaktermen gebruiken, en dan vaak in het Engels. Dit wordt door de vertaalmachine heel erg verhaspelt tot iets onbegrijpelijks. Dit moet allemaal nagelopen en verbeterd worden.
Als je moeite hebt met Engels, of juist met Nederlands, of slechthorend bent, kan een ondertiteling echter heel erg helpen. Neem dan contact op met het CPIO, dan kunnen we kijken of we hiervoor middelen/tijd kunnen vrijmaken.

Hoe kan ik de opnamen het beste gebruiken?

AanwVideo.png

Zie de pdf met tips van Emily Nordmann, een psychologe van de Universiteit van Glasgow.

Opvallendste tips:

  1. Ga sowieso ook naar het college
  2. Bedenk van te voren wat je al van het onderwerp weet
  3. Kijk samen met een studiegenoot