Opnemen van colleges en/of kennisclips
Kennisclips kun je op verschillende manieren opnemen.
Ook in zalen waar grootschalig opnemen niet mogelijk is (Ruppert D, alle zalen in BBG) moet je anders opnemen. Dit kan dan via de website van het videoplatform, in combinatie met een voicerecorder.
Bij een online college via Teams is het simpeler om in Teams op te nemen. Deze is dan voor alle cursisten direct beschikbaar.
Mooier is het om alle opnamen bij elkaar op het videoplatform te hebben. De Teams-opname kun je downloaden als mp4 en vervolgens uploaden in het videoplatform.
Opnemen via de website van het videoplatform
Opnemen met MS Teams
Bij een online college via Teams is het simpeler om in Teams op te nemen. Deze is dan voor alle cursisten direct beschikbaar.
Mooier is het om alle opnamen bij elkaar op het videoplatform te hebben.
De Teams-opname kun je downloaden als mp4 en vervolgens uploaden in het videoplatform.
Het CPIO kan dit ook voor je doen! De simpelste manier is om iemand van het CPIO toegang te geven tot je Teamssite, met alle editrechten.
Zodra er een opname is gemaakt kan het CPIO deze opname downloaden, bewerken en uploaden met metadata in het videoplatform.
Opnemen met PowerPoint
Ook PowerPoint kent de mogelijkheid op te nemen. Denk erom: het exporteren van de opname kost erg veel tijd! De voorkeur ligt daarom bij Teams, of het videoplatform.
Mocht je een opname hierin gemaakt hebben met video van jezelf erbij, stuur deze als ppt naar CPIO (dus niet de mp4). Het CPIO zal dan:
- Een export doen van alleen de presentatie
- Een export doen van alleen de video
- Deze combineren in één mp4
- Deze uploaden en splitsen in twee 'streams' in het videoplatform
- Metadateren en publiceren
Opnemen met Camtasia
Op een UU-computer
Voor Camtasia kun je een licentie krijgen:
- Je vraagt Camtasia aan via Topdesk onder vermelding van solis-id en wbs nummer: Camtasia kost € 27,47 per gebruiker per jaar. Na de goedkeuring door ons, komt de applicatie in het SoftwareCeneter van de gebruiker.
- Je kunt hiervoor een WBS-nummer van onderwijsinstituut gebruiken, op te vragen bij cpio@uu.nl.
Op je eigen computer
- Voor een eigen laptop kun je Camtasia downloaden vanuit Techsmith downloadcenter en kies 8.6 (pc) of 2 (mac). Neem contact op met CPIO@uu.nl om een licentie te verkrijgen voor deze versies.
- Als deze versie niet wil werken op je computer: je kunt ook naar SurfSpot.nl, inloggen bij Universiteit Utrecht, en Camtasia 2020 (samen met Snagit) bestellen voor 135 euro. Dit bedrag kun je bij het onderwijsinstituut declareren.
Opnemen en verwerken
Als je opneemt produceer je een trec-bestand. Dit kun je dan via WeTransfer aan CPIO@uu.nl sturen waarna we het plaatsen op het videoplatform. Je kunt ook video van jezelf erbij opnemen. Wat het CPIO ermee doet is:
- Eventuele nabewerking van het geluid: volume, stukjes eruit
- Uploaden in de juiste map voor de cursus op het videoplatform
- De opname voorzien van de juiste metadata:
- naam docent
- datum opname
- taal
Tips
- Maak het niet te lang, maak liever meerdere delen
- Praat luid en duidelijk (laat de buren maar meegenieten)
- Denk aan de achtergrond bij video (niet te druk) en het licht (liefst geen raam achter je)
- In MediaSite kun je zelf eventueel stukjes eruit halen of een paragraafindeling toevoegen. MediaSite is niet altijd even betrouwbaar dus maak een back-up.